הם מ-פ-ח-ד-י-ם

הם זה בעצם אתם. גם אתה, כמעט בוודאות, קורא שורות אלו נמצא בין הפחדנים. השווקים הפיננסים הפנו גבם למשקיעים ואלו מצידם, אלו עם הידיים “החלשות”, אתם\אתה, ברחו מכל מה שמריח שוק הון\בורסה\השקעות. וראו זה פלא השווקים חזרו להציג תשואות נאות ומרבית קופות הגמל ומכשירים פיננסים אחרים, הנחשבים סולידיים, חזרו להציג תשואות חיוביות ונאות מתחילת שנת 2009 עת השווקים הפיננסים הלו לרשום עליות שערים. כמובן שבעלי ‘עיטור הגבורה’ שהשקיעו ממש בניירות ערך רשמו תשואות פנטסטיות בחמשת החודשים האחרונים.

האם זהו סוף המשבר הפיננסי שפקד את העולם באמצע שנת 2007 או שרק תיקון קל של עליות לפני הריסוק הגדול שיבוא?! ימים יגידו.

הלקח שצריך ללמוד ממה שקרה צריך להיות מאוד ברור – אם אתה רואה את עצמך כמשקיע אזי מה שקורה בטווח זמן קצר, ושנתיים זה אכן קצר, כמעט ואינו רלוונטי. הסטטיסטיקה מוכיחה ללא תנאי שהשקעה בשוק המניות לאורך זמן משתלמת ולכם, הפחדנים, נותרו שני ברירות – להיות בצד המרוויח שכולל עמידה בתנאי לחץ של שווקים צונחים או – להיות בצד המפסיד שכולל התעוררות מאוחרת כאשר שוק המניות נמצא בשיאו רגע לפני הנפילה הכואבת שגורמת להפסדים ואו אז מכירה של ניירות ערך בדיוק בנקודת השפל.

ישנם גם את אותם פחדנים שכלל לא קשורים לשוק ההון מתוך רצון ובחירה – “אני לא נוגע במניות” יאמרו. אלא מה… הם אינם יודעים שכל עולמם סובב סביב שוק המניות אם לא באופן ישיר אז בעקיפין. הריבית על משכנתא, הריבית על החסכונות, ביטוחי החיים, פנסיה וגמל לצד ציפיות אינפלציוניות שהם השפעה על מחיריהם של מוצרים שרוכשים בכל מרכול שכונתי או סופר עירוני וכל זה כאשר הפחדן המצוי “לא נוגע במניות”.

בשורה התחתונה פשוט יש צורך לעבוד בחכמה ולהבין ששוק ההון נמצא בחיינו בכל פרט (פיננסי כמובן) ויש צורך בשני גורמים על מנת להבין מה קורה: 1. שימוש באיש מקצוע 2. למידת התחום והבנת התהליכים.

 

בהצלחה