מחירי הנפט צונחים

לא רק רוסיה צריכה לדאוג ממחירי הנפט הצונחים, העיניים נשואות בדאגה גם אל עבר שוק התעסוקה והמערכת הפיננסית של ארה”ב.

בשנים האחרונות גדלה הפקת הנפט והגז בארה”ב במהירות בעיקר בשל הישגים מדהימים בטכנולוגיות קידוח אופקי וסידוק הידראולי , שאפשרה הפקה כלכלית מסיבית של נפט מפצלים. תפוקת הנפט בארה”ב גדלה בכ-80% בשש השנים האחרונות, מ-5 מיליון חביות ליום ב-2008 ל-9 מיליון חביות ליום השנה. 

תעשיית הנפט האמריקאית מנועה מלייצא נפט גולמי לשוק הבינלאומי, אבל היא מייצאת כ- 4 מיליון חביות ליום תזקיקי נפט – בנזין, דיזל, דלק למטוסים וכו’. הגידול המרשים בהיצע המקומי של נפט מפצלים הפחית את כמות נפט שארה”ב רוכשת בשוק הבינלאומי, ובכך תרם לגידול בהיצע הנפט בעולם. בעוד שהביקוש העולמי לנפט למעשה אינו גדל וההיצע גדל משהו צריך לתת. ואנו רואים זאת בירידת מחירי הנפט בכ- 50% מאז יוני בארצות הברית ובעולם. נפט גולמי נסחר נכון ל16 בדצמבר במערב טקסס (WTI)  ברמות שפל רב-שנתיות של 55.9 דולר לחבית, ירידה מ -107 דולר לחבית לפני ששה חודשים, יוני 2014.
ירידת מחירי הנפט נראית כשינוי מבני בשוק. החלטה של אופ”ק מנובמבר שלא להקטין את תפוקת הנפט, נובעת מכך שלסעודיה יש כיום פחות תמריץ לקצץ בייצור מאשר בעבר, שכן קיצוץ כזה יתן למפיקי נפט מפצלים הזדמנות לקחת נתח שוק. אבל ייצור נפט וגז מפצלים ימשיך ומדינות אופ”ק יצטרכו לחיות עם זה. 

מצד אחד מחירי נפט נמוכים הם חדשות טובות עבור צרכנים ברחבי העולם ולכלכלה האמריקנית אבל הם גורמים לבעיות רציניות בתעשיית הנפט. לירידה דרסטית בהשקעות קפיטליות capital expenditures בתעשיית הנפט ובתעשיות נלוות, לעליה באבטלה ולסכנת קריסה בשוק המניות ולמשבר פיננסי חדש. מחירי בנזין נמוכים הם חדשות טובות עבור המעמד הבינוני, אבל כדי שיהיה לאנשים כסף למלא את מיכל הדלק הכרחי שתהייה להם עבודה והכנסה.

תעסוקה
הפקת נפט וגז מפצלים היא עתירת עבודה לבטח בהשוואה להפקת נפט וגז ‘קונבנציונלית’. תפוקת הנפט והגז מבארות בשדות פצלי נפט וגז יורדת בכ- 40% לשנה, כ-75% עד 85% בשלש השנים הראשונות להפקה. זאת בהשוואה לירידות של 5-6% בשנה בשדות נפט קונבנציונליים גדולים. הירידה התלולה בקצב ההפקה מחייבת קידוחים חדשים באופן שוטף כדי לשמור על רמות התפוקה משדות פצלי הנפט והגז. בנוסף, הנפט שמופק מפצלים מובל רובו ככולו במשאיות וברכבות ולא בצינורות.מאז המיתון האחרון, מגזר הנפט והגז הוא המוביל ביצירת מקומות עבודות טובים במשק האמריקאי בזמן שהתעסוקה בארה”ב מראה שיפור ניכר. אך ללא הגאות בתעשיית הנפט והגז מפצלים, יתכן מאוד ששיעור האבטלה היה גדל. לפי הערכות אנליסטים, מעל 15% מתוספת התעסוקה בארה”ב מאז תחילת 2008 הגיעה מתעשיית האנרגיה, למרות שעובדים בה פחות מ 1% מסך העובדים בארה”ב. ואכן נתן לזהות שונות כלכלית בולט בין האזורים בארה”ב בהם מפיקים נפט וגז מפצלים ובין אלו בהם לא מייצרים נפט וגז. מאז דצמבר 2007, נוצרו סך של 1.36 מיליון משרות במדינות בהן מייצרים נפט וגז מפצלים, באותה תקופה, 424.000 מקומות עבודה אבדו במדינות שאינן מייצרות נפט וגז מפצלים. עכשיו, כאשר ‘בום האנרגיה’ הופך במהירות ל’משבר האנרגיה’, הכלכלה האמריקנית שרק יוצאת מהמשבר של 2007/8 תעמוד בפני קשיים חדשים ואיומים רציניים לקראת 2015.

על פי מחקר חדש של קבוצת Perryman, מגזר האנרגיה מייצר יותר מ -9.3 מיליון מקומות עבודה קבועים בארה”ב. אלו הם מקומות עבודה בשכר טוב, לא מדובר בעבודה בשכר של שמונה דולר לשעה או במשרה חלקית במזנון המזון המהיר המקומי, אלא בעבודות שתומכות היטב במשפחות מהמעמד בינוני. אבל אם מחיר הנפט יישאר נמוך או ימשיך לרדת זרימת המשרות הטובות שענף האנרגיה ייצר צפויה להתחיל להתייבש. ואלה הם סוגי העבודות שהמשק האמריקאי לא יכול להרשות לעצמו להפסיד. 
למעשה, החדשות רעות בתחום זה כבר החלו לזרום. סקטור הבניה האזרחית הכבדה  הכולל פרויקטים של קידוחי נפט ותחבורה, היה אחד מבין שני הסקטורים בשוק הבניה בארה”ב בהם אבדו מקומות עבודה- 1,300 מקומות עבודה בחודש נובמבר לעומת גידול חודשי ממוצע של 2,100 עובדים בשלשת החודשים הקודמים. תאגיד הליברטון אישר לפני מספר ימים כי הוא מתכנן לקצץ 1,000 משרות כתוצאה מירידת מחירי הנפט, ותאגיד BP הודיע על פיטורים כחלק מתכנית ארגון מחדש בהיקף של מליארד דולרים. קיצוצים נוספים יבואו כמעט בודאות.

ירידה במספר הקידוחים ובתקציבי ההשקעות
ירידת מחירי הנפט הביאה לירידה דרסטית במספר רישיונות הקידוח החדשים. רויטרס מדווחת כי “מחירי הנפט הצוללים הביאו לירידה של כמעט 40 אחוז ברישיונות הקידוח החדשים.הפסקה פתאומית בגאות בצמיחה של הפקת נפט מפצלי נפט והגז בארה”ב, שהחלה סביב שנת 2007.” בחודש נובמבר אושרו 4520 היתרי קידוח חדשים, לעומת 7,227 בחודש אוקטובר. הנסיגה במספר ההיתרים חדשים מבשרת על ירידה במספר אסדות הקידוח הצפויה בעוד מספר חודשים.

ירידת מחירי הנפט הביאה לאחרונה להודעות על הורדה דרסטית בהשקעות קפיטליות capital expenditures. בשנים האחרונות תאגידי הנפט והגז השקיעו סכומי כסף אדירים בהשקעות קפיטליות. לפי דויטשה בנק מגזר הנפט מהווה כיום כשליש מכל ההשקעות הקפיטליות בארצות הברית. תאגידי הנפט והגז מבצעים השקעות אלו משום שהם מאמינים שהשקעות אלו יניבו רווחים גדולים. אבל כאשר מחיר נפט מתרסק, השקעות אלו הופכות להיות פחות רווחיות או אף הפסדיות ומוקטנות כמעט באופן מיידי. בתחילת נובמבר דיווח רויטרס כי ב-2015 חברות הנפט אמורות להחליט החלטות השקעה סופיות Final investment decisions – FID , על כ- 800 פרויקטים של נפט וגז בהיקף של כ- 500 מליארד דולרים. הפרוייקטים אמורים להפיק כ- 60 מיליארד חביות נפט. כשליש מהפרויקטים המתוכננים ל- FID ב- 2015 הם בתחום הנקרא לא שיגרתי Unconventional, הפקת נפט וגז מפצלים באמצעות קידוח אופקי ופרקינג. אבל במחירי הנפט הנוכחיים מעריכים כי חלק ניכר מפרויקטים אלו בשווי של יותר מ-150 מליארד דולרים לא יאושרו או צפויים לעבור ל’המתנה’ בשנה הבאה.

תאגיד קונוקו פיליפס, אחד השחקנים הגדולים בעולם בהפקת נפט מפצלים, קיצץ לאחרונה את תקציב ההשקעות שלו לשנה הבאה ב-20%. היעד החדש משקף השקעות נמוכות יותר בפרויקטים גדולים, כמו גם בפרוייקטים לא קונבנציונליים של הפקת נפט מפצלים. מנכ”ל קונוקו פיליפס הצהיר כי תכנית ההוצאות השמרנית של התאגיד היא “נבונה בהתחשב בסביבה הנוכחית”. הירידה החדה בתקציב ההשקעות מורה כי קונוקו צופה שמחירי הנפט ישארו נמוכים גם בשנה הבאה.
תאגיד קונוקו אינו לבד כאשר הוא צופה שמחירי הנפט לא יתאוששו למשך זמן מה. מורגן סטנלי פרסם לאחרונה דו”ח בו הזהיר כי נפט גולמי עומד בפני “האיום הגדול ביותר” שלו מאז המשבר הפיננסי של 2008 ויכול לצלול לזמן קצר עד 35 או 40 דולר לחבית בשנה הבאה לפני שאולי יחזור לעלות. תאגידי האנרגיה הגדולים כמו שברון, אקסון-מוביל ומפיקי נפט גדולים אחרים בארה”ב צפויים להכריז בחודשים הקרובים על קיצוצים בתקציבי ההשקעות אם כי לא כה עמוקים כמו בקונוקו. תאגיד סטאטאויל הנורבגי הודיע שהוא דוחה לאוקטובר 2015 את החלטתו להשקיע כ- 5.74 מיליארד דולר בשדה סנורה Snorre . 

אחד התחומים שנפגע ויפגע קשות מירידת מחירי הנפט הוא תחום הנזלת הגז. במרבית החוזים הבינלאומיים לאספקת גז יש מנגנוני הצמדה למחירי הנפט ועם הירידה הדרסטית במחירי הנפט גם מחירי הגז הבינלאומיים יורדים וירידה זו מקטינה בצורה משמעותית את הכדאיות בהשקעה במתקני הנזלה. ואכן מחירי הנפט הנמוכים כבר הביאו לביטול תוכניות ליצוא גז טבעי נוזלי מהחוף המערבי של קנדה. ב -3 לדצמבר הודיע תאגיד הנפט פטרונאס Petronas המאלזי כי החליט לגנוז את פרויקט הנזלת הגז Pacific NorthWest LNG בקולומביה הבריטית, בהשקעה של כ- 36 מיליארד דולר.זאת עקב הצניחה במחירי הנפט. קודם לכן הודיעה קבוצת BG שהיא זנחה את התוכניות להקמת מסוף יצוא LNG בחוף המערבי של קנדה. ופרויקט LNG Kitimat נמצא בלימבו לאחר שאחד השותפים הגדולים, תאגיד אפאש Apache, פרש מהפרוייקט.

פוטנציאל למשבר במערכת הפיננסית – אג”ח זבל ונגזרים פיננסיים 
עוד יותר בעייתי ומבשר רעות הוא המשבר שקריסת מחירי נפט יכולה לגרום למערכת הפיננסית. בפעם האחרונה שמחירי הנפט ירדו בלמעלה מ -40 דולרים בפחות משישה חודשים, במחצית השניה של 2008, נוצר משבר פיננסי בוול סטריט והמיתון העמוק ביותר מאז ימי השפל הגדול. עכשיו חוששים רבים כי הקריסה הנוכחית במחירי נפט יכולה להביא למשבר פיננסי חדש.

תאגידי האנרגיה וחומרים energy and materials companies, בעיקר חברות להפקת נפט וגז מפצלים, מהווים כיום 29% משוק אגרות החוב בתשואה גבוהה (אג”ח זבל), אחרי שחברות אלו לוו בחמש השנים האחרונות בהיקפים עצומים כדי לממן את הפעילות. (התוצאה של העליה הניכרת בחוב זה היא העלייה המהירה בתפוקת נפט והגז בארה”ב). אם מחיר נפט יישאר ברמה זו או ימשיך לרדת, זה כמעט בלתי נמנע שחלק מאג”ח זבל אלו יאבדו את ערכן והתאגידים שהוציאו אותם יגיעו לחדלות פרעון.אג”ח אלו חשובות למערכת הפיננסית האמריקאית, ואם הן יגיעו ויתחילו להיות חדלות פירעון default זה יכול לעורר משבר רחב בשוק אגרות החוב. דויטשה בנק ערך לאחרונה מבחני קיצון stress tests של לווים ברמת סאב-פריים במגזר האנרגיה בארה”ב, ומצא כי אם מחיר הנפט הגולמי בארה”ב ירד ל- 60 דולר לחבית, זה יכול לגרום בשנים הבאות לחדלות פרעון של כ-30% מהלווים בענף האנרגיה המדורגים B וCCC-. כל זאת אם מחירי הנפט לא יתאוששו. האנליסטים של דויטשה בנק מזהירים כי “הלם בעוצמה כזו {הירידה הדרסטית והמהירה במחירי הנפט} יכול לעורר מחזור של חדלות פרעון בשוק אג”ח בתשואה גבוהה”. אם זה יתממש זה יהיה סיוט מוחלט לוול סטריט.

הגאות בהפקת נפט וגז בארצות הברית התאפשרה על ידי אשראי נרחב שניתן לקודחים. היקף אג”ח זבל בתחום האנרגיה הגיע ל- 210 מיליארד דולר שהגיעו ממשקיעים המחפשים תשואות גבוהות. כאשר מחירי נפט נמצאים מתחת ל -70 דולרים לחבית, לתאגידים שהנפיקו אג”ח זבל לא תהיינה ההכנסות שתאפשרנה תשלומי ריבית וקרן למחזיקי איגרות חוב. מצב שיכול להביא להפסדים כבדים למחזיקי אג”ח אלו כבר בשבועות ובחודשים הקרובים. המצב יחמיר אם מחירי הנפט יישארו נמוכים למשך זמן. שוק אג”ח הזבל עשוי ל’היסגר’ ולנתק את גישה לכסף לחברות נפט וגז קטנות ובינוניות שיתפסו כמסוכנות. ללא היכולת לממן קידוחים, להחזיר, ולגלגל חובות, לחברות נפט קטנות או כאלו שחובן גבוה, לא יהיה עתיד. 
 כבר ב -25 בנובמבר, הוריד תאגיד מודי’ס את דירוג מגזר הנפט וגז לתחזית “שלילית” עקב ירידת מחירי נפט. על פי ההערכת האחרונה של ג’יי.פי מורגן, אם מחירי הנפט יישארו על 65 דולרים לחבית במשך שלוש שנים, 40 אחוזים מכל אג”ח הזבל בתחום האנרגייה יכולים לגיע לחדלות פרעון . הסכנה מורגשת כבר עכשיו. הפיננשל טיימס דיווח כי שליש מהחוב שהונפק ע”י חברות האנרגיה בשוק אג”ח הזבל של נמצא כעת בתחום ‘מצוקה’ distressed.

משבר באג”ח הזבל בתחום האנרגיה עלול להצית משבר פיננסי רחב יותר. יתכן מאוד שבנקים ומוסדות פיננסיים אחרים חשופים יתר על המידה לחובות בתחום האנרגיה, כמו גם קרנות השקעה שחיפשו תשואה בסביבת ריבית נמוכה, ורכשו כמויות גדולות של אג”ח בתשואה גבוהה של תאגידי הנפט והגז.
ה‘טלגרף’ מה- 14 לנובמבר מצייר תרחיש חמור בו בועת החוב בתחום האנרגיה פוקעת בגלל מחירי נפט נמוכים ומובילה לקריסה פיננסית בדומה לזו של 2008, לפחות בשוק אג”ח זבל. ברגע שכמה חברות יגיעו למצב בו לא יוכלו לשלם את הריבית או לפרוע את חובן, הבעיה עלולה להתפשט במהירות. בנקים מקומיים ואזוריים בארה”ב יכולים להיות חשופים מאוד, במיוחד אם הלוואות אנרגיה מהוות חלק גדול מתיק ההלוואות שלהם. בנוסף, האטה כלכלית באזורים שתלויים במידה רבה באנרגיה, כגון טקסס או בצפון דקוטה, יכלה להביא לירידה רחבה יותר בביקוש להלוואות מכל הסוגים, שתוסיף לבעיות של הבנקים מקומיים.

מחירי הנפט נמוכים הם בעייה לא רק לתאגידי הנפט. צלילת מחירי הנפט יכולה להרוס את הבנקים שמחזיקים כמויות עצומות של נגזרים בתחום האנרגיה. עסקאות בנגזרים אלו הן במידה רבה ללא פיקוח  ולפי פורבס צפויים להיות בלב של הקריסה הפיננסית הבאה. אף אחד לא מבין את רמת הסיכון בנגזרים שמחזיקים הבנקים הגדולים מכדי ליפול כמו ג’יי.פי מורגן צ’ייס, סיטיגרופ, בנק אוף אמריקה, גולדמן זאקס או מורגן סטנלי. אין כיום שום דרך למדוד את הסיכונים הכרוכים במינוף, כמות ביטחונות או את היציבות של הצד הנגדי לתאגידים האלו. הם מעין חורים שחורים גדולים המסוגלים פוטנציאלית להביא להרס ולחורבן. לפי הלשכה לאומית למחקר כלכלי בארה”ב, הרגולטורים שאין להם גישה למידע סודי פנימי על הנגזרים המסוכנים האלו וכמותם לא יכולים להגיב בזמן וביעילות כדי לחסום את האיום על היציבות פיננסית, 
למרות הציפייה שחברות הנפט יקצצו בהשקעות וההחלטת של אופ”ק שלא לקצץ בהיקף הפקת הנפט, מה שנראה כניסיון של קרטל הנפט לחנוק את תחום הפקת נפט מפצלים בארה”ב, הפקת נפט מפצלי נפט בארה”ב לא מתה. אלא שאין לצפות לעלייה בתקציבי ההשקעות בתחום כמו בשנים האחרונות.

רוב תאגידי הנפט בארה”ב חוזים עדיין גידול בייצור בשנה הבאה, 2015. לפי בלומברג, תאגיד קונטיננטל שהוא הבעלים הגדול ביותר של זכויות קידוח במאגר פצלי השמן באקן Bakken, אמר בחודש שעבר, שב-2015 תפוקת הנפט של התאגיד תגדל בין 23 ל-29 אחוז, גם לאחר ביטול תוכניות להקצות יותר כסף לחיפושים. רמות גבוהות יותר של הפקת נפט תביא למחיר נפט נמוך עוד יותר. אם זה יקרה, זה עלול להביא למשבר באחת מהתעשיות החשובות ביותר בארצות הברית ולמשק בכללותו.
.

.

.


הכותב: אמנון פורטוגלי –  חוקר במרכז חזן במכון ון-ליר
 פורסם על ידי ערן הילדסהיים